tiistai 19. tammikuuta 2010

Sika säkissä?

Botswanasta naapurimaihin ajaessa maisema pysyy suht samana - ainakin hetken - mutta muutoin eroja löytyy. Yksi on lehmien ja aasien määrä liikenteessä eli niiden puuttuminen keskiviivan tuntumasta Namibiassa ja Etelä-Afrikassa, toinen on villisikojen määrä pientareella. Namibiassa on jälkimmäisille oikein oma liikennemerkkikin: varoituskolmio jonka keskellä myhäilee itse sika! Siis pahkasika.

Yleensä possut pysyvät kontillaan reilusti pientareen puolella makoisia juuria mussuttaen, mutta toisinaan tien ylittää ryhdikäs karvainen pallosalama häntä antennina, mahanalus jalkoja täynnä. Tosin kerran on todistettavasti yhdeltä jäänyt ylitys kirjaimellisesti puolitiehen. Tämä tapahtui Etelä-Afrikan puolella. Saimme poliisin hoitamaan valitettavan prosessin loppuun. Ja tapaamisen jälkeen piti puskuriakin hieman nostaa - kuin olisi kiveen törmännyt.

Se ihmetyttää, ettei villisikoja juuri näe Botswanan puolella tienpientareilla, ei ainakaan siis siinä määrin kuin Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Silti karjaa maleksii tiellä haitaksi saakka.

Tähän 'puutteeseen' tuli osaselitys, kun teimme tutkimushaastatteluja Kasanessa, Pohjois-Botswanassa. Sillä suunnalla pahkasikoja näkee kuljeksimassa, jopa kyläraitilla. Koirat yrittävät niitä hätyytellä, mutta vasta isompi lauma koiria saa aikuisen sian perääntymään pylly seinää vasten - paras puolustuspaikka näytti olevan siltarumpu, johon sika asettui perä edellä ja torahampaat tanassa. Koirat eivät ymmärtäneet lähestyä rummun toisestä päästä...

Kyläläiset kertoivat, että he toisinaan houkuttelevat ruualla sian taloonsa sisään, jossa sille tehdään sama temppu kuin kotipossulle joulun alla. Hommassa tulee olla varovainen: a. pahkasika on villi ja sillä on yllättävää nopeutta ja paha tapa käyttää torahampaitaan, ja b. sian tappaminen on laitonta. Siksi se tehdään ulkoilman sijaan hämärässä, verhojen takana olohuoneessa tai keittiössä... Asunnot ovat täällä ja etenkin syrjäseuduilla keskimäärin hiukka askeettisempia kuin Suomessa, joten suurta vahinkoa ei pääse irtaimistolle tapahtumaan, ei vaikka sika hieman ehtisi sisällä rellestääkin.

Mutta sika siis maistunee batswanoille ilmeisesti paremmin kuin siskoille ja veljille Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Ainakaan kukaan täällä tuntemani ei ole makua moittinut. Miten lie rajan takana.

Ei kommentteja: