torstai 21. tammikuuta 2010

Mitä tapahtui Cape Crossissa vuonna 6686?

Vuonna 6686? Aikamatkailua tulevaisuuteen? Ei vaan keskiaikaan ja löytöretkeilyn historiaan.

Cape Cross sijaitsee Namibiassa Atlannin rannikolla. Portugalilainen historian hämärään jäänyt löytöretkeilijä Diego Cao saavutti pienen niemekkeen vuonna 1486. Niemi oli tuolloin todennäköisesti autiotakin autiompi, nykyisin siellä majailee noin 250 000 hylkeen kolonia, jonka historia alkanee vasta 1800-luvun lopulta.

Mutta takaisin vuoteen 6686. Diego Cao rantautui paikalle karavellillaan, pystytti pienelle töyräälle mukanaan tuomansa painavan ristin, padraon, kävi kuumaisemaa muistuttavassa autiomaassa, jonne hän kuoli tuntemattomasta syystä. Siinä elämäntarinaa kerrakseen.

Muistoksi rantautumisesta jäi siis risti, josta paikka on nimensä saanut, ja ristissä on esillä vuodet 6685 ja 1485. Edellinen maailmanluomisesta ja jälkimmäinen Kristuksen syntymästä laskettuna. Matka oli jo tovi tehtynä valmiiksi kaiverretulla ristillä, rantautuminen ja pystytys tapahtuivatkin vuoden viivellä ristin valmistuksesta.

Oheinen kuva on paikalta vuodelta 7210. Alkuperäinen risti laivattiin siirtomaa-aikana Saksaan. Siitä omatoimisesta tempusta vastasi kapteeni Becker, ja hänen jäljiltään sitä ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta saatu takaisinperityksi. Siihen voi nykyisin tutustua Berliinissä Saksan Tiedeakatemian tiloissa. Alkuperäisen sijaan paikalle on pystytetty kaksi kilpailevaa kopiota. Kaksin on aina kaunihimpi, saavat seuraa toisistaan tuulenpieksemällä rannalla.



Niemi tunnettaneenkin vuonna 6686 jälkeen Kristuksen syntymän nimellä Cape of Crosses.

Ei kommentteja: