Tämä kirjoitus ei ole vegaaneille. En ole varma onko Botswana tai tuntemani eteläinen Afrikka tarkoitettukaan kasvissyöjille - ei ainakaan tiukimmat rajat eläinkunnan tuotteille asettaville ruokailijoille. Ja kaikkienhan on syötävä.
Muutama vuosi sitten sain pahan - pahimman koskaan - ruokamyrkytyksen pihvistä ja oheisesta kermakastikkeesta keskisessä Botswanassa. Sen jälkeen olen kartellut ruokapaikkoja joiden nimeen liittyy 'Grand Mama'. Kolmannen päivän jälkeen tauti katkesi lääkityksellä. Olo oli lievästi sanoen ohut ja kyljet kipeät. Mieli teki korkeintaan keittoa, mutta ei mitään eläinkuntaan perustuvaan - Grannyn pihvi oli vielä tuskanhikenä mielessä. Ravintolassa kasviskeitton maku oli tutunoloinen. Tarjoilija vahvisti tunteen; kasviskeitto oli tehty lihaliemeen. Lopulta pohjalta löytyi sattumiakin... Hyvin alkanut vegaanius loppui lyhyeen.
Hyvä niin, sillä ihminen joka on syönyt lihansa vain Suomessa ei välttämättä tiedä mureasta tai maukkaasta juuri mitään. Ja uskon että tuotannon eettisyyskin on täällä hyvin hallussa - siis jos hyväksyy ihmiseenkin eläimenä soveltaen periaatteen 'kettu on kettukeskeinen, ei myyräkeskeinen'. Ainakaan kapeista pilttuista eivät naudat joudu kärsimään vaan rajana ovat naapurimaat ja rajaseutujen karjavarkaat.
Yliopiston ruokalassa karjatalouden mureat tuotteet eivät kuitenkaan juuri näy. Menu on noin 90 prosenttisesti sama: riisiä tai 'pappia' ja kanaa. Lihaa on kerran viikossa, mutta silloinkin on kanaa tarjolla ja riisiä. Kana on toisinaan friteerattua, melkein kuin Kentucky Fried Chickenissä, joka avasi toissa vuonna laajennetun uuden ravintolansa Botswanassa. MacDonalds on sen sijaan pysytellyt poissa.
Vähäisestä menun vaihtelusta huolimatta yliopistoruokalan anti on hyvää. Se selittänee miksi paikat ovat puolen päivän jälkeisellä lounastauolla täynnä - eikä alle kahden euron hinta ole korkea täkäläisittäinkään. Kevyen kana-aterian voimin jaksaa pureutua iltapäivän kuumimpien tuntien jälkeen taas tutkimukseen, luentoihin ja opiskelijoiden huoliin arvosanoistaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Ihan vain pieni tarkennut: Eka KFC tuli Gabsiin 1985 :)
Ellet sitten tarkoita, että niillä on nyt ihan oikea ravintolakin eikä vain pikaruokapaikkoja, kuten aikaisemmin..?
Botswanan pihvejä alkaa jo olla ikävä (mieluummin ilman sitä kermakastiketta)!
Luotan tähän muistitietoosi enemmän kuin omaan tietooni ja 'tukilähteenä' käyttämääni kollegan tekemään kirjaseen vuodelta 2007, joka sekin viittaa itseasiassa toissavuonna eli siten 2005 perustettuun ekaan ravintolaan.
Meni kaikilta osin hieman väärälle vuodelle tai siis vuosikymmenelle; ainakaan selitys ei piile paikan tasossa, sillä 'ravintolaa' en ole nähnyt, uudehkon/uusitun pikaruokalan kyllä. Mutta voihan sellainenkin vielä tulla vastaan...
Lähetä kommentti