Suomessa ajetaan hiljaa. Tai Botswanassa - ja kokemukseni mukaan koko eteläisessä Afrikassa - ajetaan ajoittain kohtuuttoman kovaa. Ja siihen virtaan on parempi mennä mukaan, sillä jos 'ryömii' saa pelätä koko ajan mitä hullumpia ohituksia paraatipaikalta seuraten.
Kävin viikonloppuna Natassa, joka sijaitsee noin 700 kilometriä pohjoiseen Gaboronesta. Kaupunki on pieni pölyinen risteys, jonka kautta turistit kulkevat Mauniin ja Kasaneen. Ajoin loppumatkan yhdessä kollegojen kanssa. Mittarin näyttäessä 160 km tunnissa mietin norsuja, joita liikkuu vapaasti Natan läheisyydessä luontaisia vuodenaikaisreittejään seuraten. Hirvi on iso eläin, joka tekee pahaa jälkeä 100 km tuntinopeudella törmätessä, mutta mitä tapahtuu norsun kanssa reippaasti kovemmalla vauhdilla? Se kysymys ei ilmeisesti ollut mielessä meidät ohittaneella Ympäristö- ja matkailuministeriön Land Roverin kuljettajalla. Pian hänen perävalojaan ei näkynyt.
Toinen tyypillinen piirre täkäläisessä liikenteessä ovat lukuisat tarkastuspisteet. Ne ovat joko poliisiasioita, eläintautien leviämistä kontrolloivia puomeja tai tieturvallisuuskamppanjapisteitä. Paluumatkalla en saanut puhuttua itseäni tieturvallisuuskohteesta eteenpäin, enkä oikein yrittänytkään; minulla ei ollut kiire joten valistustelttaan istumaan. Aluksi kyseltiin matkan kulusta ja mahdollisista kohtaamistani ongelmista. En ollut kohdannut sellaisia; tiet olivat

hyvässä kunnossa ja ruuhkia ei ollut. Sitten jaettiin brosyyrejä ja muuta oheismateriaalia sekä kerrottiin mihin tieturvallisuuskamppanja tällä kertaa erityisesti tähtää.
Kamppanjan keihäänkärki meni minulta hieman ohi tutkiessani oheismateriaalia. Brosyyrien ohessa minulle annettiin kondomeja. Muutama vuosi sitten vastaavassa tilanteessa se hieman ihmetytti: mitä tekemistä kondomeilla ja seksillä on tieturvallisuuden, ylinopeuksien tms. kanssa. Ei välttämättä mitään, mutta HIV/AIDS leviää eteläisessä Afrikassa muun muassa liikenneväyliä pitkin. Etenkin rekkakuskeja on syyllistetty asiasta, eikä ilmeisesti syyttä, mutta siitä toisten. Nyt käteeni annettiin kahmalo kaupalla kondomeja, joiden volyymi ylitti kaikki mahdolliset rodulliset stereotypiat. Kyse oli naisten kondomeista.
Kerroin näkeväni ensimmäisen kerran naisten kondomeja. Siitä seurasi se, että minulle lastattiin niitä lisää kouraan. Mielenkiinnosta kysyin miten niitä käytetään. Nuorempi virkailija viittasi häveliäästi pakkauksen kuvitukseen, joka oli kieltämättä hyvin selkeä edeten pakkauksen avaamisesta kondomin vastapäivään kiertämiseen pois naisen emättimestä. Vanhempi virkaileva rouva otti tilanteen haltuun ja kävi kuvasarjan läpi kanssani. Ilmeestä päätellen luulen, että kolmantena ollut miespuolinen virkailija kuuli myös ensimmäistä kertaa selostuksen. Tai ehkä hänkin oli aidosti kiinnostunut. Selostuksen päätteeksi kuunteluni palkittiin muutamalla naisten Bliss lisäkondomilla.

Miesten kondomeissa ei ollut ohjetta. Se on paradoksaalista, sillä uskon, että ohjeistus olisi niiden osalta suurempaankin tarpeeseen. Laskiessani saamieni kondomien määriä on helppo vetää johtopäätös, että ehkäisy on Botswanassakin naisten asia; jokaista saamaani miesten kondomia vastaan oli kolme naisten kondomia. Täytyy vain toivoa, että edes niitä käytetään maassa, jossa HIV/AIDS positiivisten määrä on pahimmallaan ollut lähellä kolmasosaa aktiiviväestöstä.